18.09.2021

У липні в Україні зареєстровано 18 спалахів гострих кишкових інфекцій, – ЦГЗ

В липні поточного року станом на 24.07 в Україні зареєстровано 18 спалахів гострих кишкових інфекцій (далі – ГКІ) та вірусного гепатиту А (далі – ВГ-А), з яких 9 виникли у побуті, 6 – у закладах громадського харчування, 2 – в дитячих оздоровчих закладах та 1 – в дитячому дошкільному закладі.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України (ЦГЗ).

Згідно з повідомленням, загальна кількість хворих – 299, з яких 142 – діти. Із 18 зареєстрованих спалахів встановлено діагнози ГКІ в 9 випадках, сальмонельоз – в 5, ВГ-А та шигельоз – по 2. Спалахи не мають географічної сконцентрованості.

Основні причини зараження – вживання неякісної їжі, питної води та недотримання елементарних правил особистої гігієни. Також вагомою обставиною є недотримання технологічного процесу приготування їжі та зберігання харчових продуктів. Вказані обставини мали місце як в закладах громадського харчування, так і у випадках захворювання в побуті.

Дитячий оздоровчий табір «Салют» с. Коблево Миколаївської області після виявлення фактів зараження закрито для перебування дітей, також припинило роботу кафе «Гостинний двір» міста Любомль Волинської області. Наразі фахівцями територіальних Лабораторних центрів відібрано відповідні проби готової продукції, сировини, води – епідеміологічні розслідування тривають.

У ЦГЗ нагадують, що у разі виявлення порушень технології приготування чи норм зберігання продукції у закладах громадського харчування радимо негайно повідомляти Державну службу України з питань безпечності продуктів та захисту прав споживачів за номером телефону, що вказано на офіційному сайті установи.

Збудники кишкових інфекцій (віруси чи бактерії) можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху – від виробництва до столу. Кожен учасник процесу як виробник і реалізатор, так і сам споживач можуть сприяти зараженню харчових продуктів. У ЦГЗ закликають бути відповідальними: підтримувати чистоту, відокремлювати сиру їжу від готової; зберігати їжу при безпечній температурі.